Συμβουλές

Αποτρίχωση: Πώς θα αποφύγετε τους ερεθισμούς

Οι περισσότερες γυναίκες κάνουν αποτρίχωση ή ξυρίζονται για να κάνουν το δέρμα τους λείο και άτριχο, αλλά χωρίς να το θέλουν μπορεί να το ερεθίσουν, ειδικά αν είναι λεπτό, ξηρό και ευαίσθητο. Μασχάλες, γάμπες και η ηβική χώρα είναι τα σημεία που πρέπει να είναι καθαρά για να φαίνονται όμορφα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αποτρίχωσης. Δείτε τους πιο συχνούς και τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για να αποφύγετε τους ερεθισμούς. Ανακαλύψτε ποια σας ταιριάζει ανάλογα με την περιοχή του σώματός σας που θέλετε να αποτριχώσετε.

Για απαλό ξύρισμα οι ειδικοί της Mayo Clinic συμβουλεύουν να ξυρίζεστε ή να κάνετε αποτρίχωση μετά από ένα ζεστό μπάνιο ή ντους, το οποίο θα μαλακώσει τις τρίχες και έτσι δεν θα ξυριστείτε με ξηρό δέρμα

Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό, κοφτερό ξυράφι, και ξυριστείτε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των τριχών.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεπλύνετε καλά μετά με ζεστό νερό για να αφαιρέσετε το σαπούνι και τα νεκρά κύτταρα.

Αν το δέρμα σας είναι ερεθισμένο μετά το ξύρισμα μην χρησιμοποιήσετε κάποια λοσιόν με βάση το οινόπνευμα, ακόμη και αν αυτό σας κάνει να αισθάνεστε δροσερό το δέρμα σας. Στην περίπτωση αυτή ο ερεθισμός θα χειροτερεύσει γιατί το οινόπνευμα ξηραίνει το δέρμα.

Κάθε 5 με 6 ξυρίσματα να αλλάζετε το ξυραφάκι ή τις λεπίδες του. Μετά από κάθε ξύρισμα, θα πρέπει να το πλένετε με καυτό νερό το ξυραφάκι και έπειτα να το στεγνώνετε.

Μην το αφήνετε εκτεθειμένο στο μπάνιο, καθώς η υγρασία ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων μυκήτων.

Μια ακόμη λύση είναι η αποτρίχωση με κερί (κρύο ή ζεστό) που σας βοηθάει να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα. Είναι ιδανικό για γάμπες και μπικίνι. Ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσης, για να αποφύγετε απρόοπτα. Το αποτέλεσμα διαρκεί περίπου 15 ημέρες. Η ξυριστική μηχανή προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα, ενώ είναι πιο απλή και γρήγορη ως μέθοδος. Είναι ιδανική για μασχάλες και τις γάμπες. Αποφύγετε τη χρήση της στην περιοχή μπικίνι για να αποκλείσετε το ενδεχόμενο ερεθισμών. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου: η συχνή επανάληψη και πιθανόν κάποιοι ερεθισμοί σε ευαίσθητες επιδερμίδες.

Όποια μέθοδο αποτρίχωσης και αν προτιμάτε πάντως εφαρμόζετε μετά ένα ειδικό ενυδατικό γαλάκτωμα το οποίο μάλιστα θα αυξήσει τη διάρκεια του αποτελέσματος.