Συμβουλές

5 συνέπειες που έχει το στρες στο δέρμα σας

Διαβάστε τι μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα σας στο στρες, αλλά και πώς μπορείτε να το προφυλάξετε από αυτές τις δυσάρεστες συνέπειες. Ενημερωθείτε και αλλάξτε πρόσωπο.

 

 

Προκαλεί φαγούρα, και εξανθήματα

Τα επιδερμικά κύτταρα του δέρματος σας βρίσκονται επάνω από το άλλο και είναι σφικτά συνδεδεμένα, σχηματίζοντας ένα ισχυρό «φράγμα» που εμποδίζει τη διείσδυση των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών. Όταν έχετε στρες, όμως, αυτό το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του δέρματος αποδυναμώνεται.

Σε μια μελέτη, ερευνητές εξέτασαν το δέρμα 27 φοιτητών σε τρεις περιπτώσεις: λίγο μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές του χειμώνα (χαμηλό στρες), κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων (έντονο στρες), και κατά τη διάρκεια διάλειμμα την άνοιξη (χαμηλό στρες). Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι το έντονο στρες επηρεάζει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος, συρρικνώνοντας τα κύτταρα του δέρματος και αναγκάζοντας τα λιπίδια μεταξύ των κυττάρων αυτών να εξατμιστούν. Ως συνέπεια το δέρμα εμφανίζει μικροσκοπικές ρωγμές και γίνεται πιο διαπερατό, επιτρέποντας στα επιβλαβή βακτήρια να διεισδύσουν στα βαθύτερα στρώματα του. Το αποτέλεσμα είναι να εκδηλώνονται διάφορα συμπτώματα φαγούρα και εξανθήματα.

Επιδεινώνει την ακμή

Σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εξέτασαν τη σοβαρότητα της νόσου σε 22 φοιτητές με ακμή κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας εξετάσεις. Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι φοιτητές που διακατέχονταν από πιο έντονο άγχος λόγω των εξετάσεων, είχαν χειρότερη μορφή ακμής σε σχέση με τους λιγότερο αγχωμένους ή χαλαρούς φοιτητές. Σε άλλες έρευνες, φάνηκε ότι οι θεραπείες χαλάρωσης μειώνουν τη σοβαρότητα και τη συχνότητα εμφάνισης της ακμής.

Μπορεί να επιδεινώσει τη δερματίτιδα

Η ορμόνη του στρες κορτιζόλη δρα ως ένα ισχυρό στεροειδές που αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας καθιστά πιο επιρρεπείς σε κρυολογήματα και γρίπη), αλλά και στα αλλεργιογόνα που μπορεί να προκαλέσουν δερματίτιδα και ερεθισμούς στο δέρμα. Στο πλαίσιο μιας ιαπωνικής μελέτης, 26 ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα, εμφάνισαν μείωση των συμπτωμάτων τους – ακόμη και όταν εκτέθηκαν στα αλλεργιογόνα που τους την προκάλεσε – δύο ώρες μετά από την παρακολούθηση μιας αστείας ταινίας. Το γέλιο που τους προκάλεσε η ταινία πιθανότατα είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων των ορμονών του στρες.

Προκαλεί ρυτίδες

Όταν είμαστε διαρκώς στρεσαρισμένοι είναι συνοφρύωμα γραμμές συνοφρύωμα προκαλεί, και οι περισσότεροι άνθρωποι συνοφρύωμα χωρίς να το γνωρίζουν. Μπορείτε να δοκιμάσετε τον εαυτό σας θα να χαμογελάσει, αλλά αν είστε κάτω από χρόνιο στρες ή να έχουν πολλές αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα, αυτά αναγκαστική χαμόγελα δεν θα διαρκέσει. Πράγματι, μια φυσική, μακράς διαρκείας χαμόγελο προέρχεται μόνο από τα θετικά συναισθήματα που σας κάνουν να θέλετε να χαμογελάσετε.

Γερνάει το δέρμα

Όταν το στρες γίνεται χρόνιο, τα νεκρά κύτταρα του δέρματος χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να φθάσουν στην επιφάνεια του και να απομακρυνθούν ώστε το δέρμα να ανανεωθεί με αποτέλεσμα η επιδερμίδα σας να φαίνεται θαμπή. Επιπλέον το στρες μας καθιστά πιο ευάλωτους στις ελεύθερες ρίζες που συμβάλλουν στη γήρανση του οργανισμού.

Η λύση που σας προτείνουμε

Ανακαλύψτε την καινοτόμα σειρά Expert Nature Line της Les Naturelles για όλους τους τύπους δέρματος. Συνδυάζει την πλούσια ενυδάτωση και παράλληλα βοηθάει την επιδερμίδα να διατηρήσει τη λάμψη της